1. Ana Sayfa
  2. Kendin Yap
Trendlerdeki Yazı

Kendin Yap-Baca Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır ?

Kendin Yap-Baca Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır ?
0

Bu yazımızda,özellikle kış sonlarında yaşanan en büyük sorunlardan biri olan baca temizleme işleminin nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz.Hiçbir yapay ısıtıcı,evde yanan odun şöminesi ya da soba kadar keyif vermez. Derin çatırtı ve parlak turuncu ateş şöleni ile soba veya şömineler insanın içinin huzur ile kaplamasına sebep olur.Gazla çalışan veya jel ile yanan şömineler kullanım açısından kolay olsa da,temizlik söz konusu olduğunda zorlayıcı  noktaları vardır.

Kullanım sonrası kötü tutulan bir baca, korkunç bir yangına sebep olacağından mutlaka yılda bir defa da olsa temizlenmelidir.Temizleme işlemini sanılanın aksine basittir ve herkes tarafından kolaylıkla yapılabilir.

Haber İçeriği

Bacayı Neden Temizlemeliyiz ?

Şömine veya soba yakmak için kullandığımız odunlar temiz yanmaz. Odun yandığında, baca içini kaplayan bir sürü kirletici madde açığa çıkar. Yağlı, siyah bir madde olan kreozot, yanan odun tarafından oluşturulan zehirli bir maddedir. Kreozot, tam olarak yanmamış gazların bir sonucu olarak oluşur ve baca içerisinde yoğunlaşarak baca temizleme yapılana kadar kalır. Islak odun veya kurumamış dal parçaları kreozot’un ortaya çıkma işlemini hızlandırır.

Çatıda bulunan bacalara hayvanlar tarafından getirilen kuru ağaç dalları bacada birikebilir. Rüzgar, baca kapakları olmayan bacalara yaprak ve ince dallar doldurur. Kuşlar ve haşarat bacalara yuva yapabilir ya da istenmeyen malzemeler getirebilir.Bu tür durumlar sonrası baca delikleri tıkanacağından olası bir yangın veya zehirlenme durumu kaçınılmaz bir durumdur.Bu yüzden yılda bir defa dahi olsa mutlaka baca temizleme işlemi yapılmalıdır.

Baca Temizliği Ne Zaman Yapılmalı ?

Baca temizliği yapmak için en uygun zaman haziran-temmuz gibi yaz ayları olacaktır.Yapış ve rüzgarın olmaması sebebiyle baca temizliği bu aylar da kolaylıkla yapılabilir.Bu işlem için baca temizliği yapan şirketlere başvurabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.Baca temizleme işlemi sanılanın aksine basittir ve kolaylıkla yapılabilir ancak baca temizleme işlemi için çatıya çıkmanız gerekeceğinden,yükseklik korkunun varsa mutlaka bu işi profesyonel olarak yapan şirketlere vermelisiniz.

Baca Nasıl Temizlenir ?

Eğer baca uzun süredir temizlenmedi ve aşırı derece de kirli ise,ilk temizleme işlemi için bir şirketle anlaşmanız daha iyi olacaktır.Ancak yeni bir bina ve çok dolmamış bir baca ise gerekli güvenlik önlemlerini alarak sizde yapabilirsiniz.

Baca temizleme işlemi için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • Baca Fırçası
  • Uzatma Çubuğu
  • Toz Filtreli Vakum
  • Sürgülü Merdiven
  • Toz Bandı
  • Güvenlik Gözlüğü
  • Tornavida Ucuna Sahip Akülü Matkap

Yapılışı;

İlk olarak şömine ya da sobanızı söndürün.İçerisini iyice temizledikten sonra bacadan dökülecek kalıntılar için şömine ya da sobanın etrafında önlem alın.Daha sonra sürgülü merdiven yardımı ile çatıdaki bacaya ulaşın.Eğer baca kapağı varsa,matkap yardımıyla kapağı çıkarın.Kapağı çıkardıktan sonra uzatma çubuğunun ucuca toz filtreli vakumu yerleştirerek,bacanın içerisine sokun.Vakum makinesinin hava filtresi bölümünde baca içerisindeki kirler yapışacağından toz bandı yardımıyla temizleyin ve bu işlemi içerisindeki toz,kül birikintisi bitene kadar tekrarlayın.

Çatıdaki temizleme işlemi bittikten sonra evin içerisine girerek aynı işlemleri burada da uygulayın.Bacanın tam olarak temizlendiğinden emin olmak için çatı katından bir el feneri yardımıyla ışık tutabilirsiniz.Bu işlemi yılda en az bir kere yapmanız,olası bir yangın ya da zehirlenme durumunun önüne geçmenizi sağlayacaktır.Dolu bacalar,kışın rüzgarlı günlerde dumanı ev içerisine doldurarak zehirlenmelere sebep olabilir.Bu yüzden baca temizleme işlemi çok önemlidir ve asla ihmal etmemeniz gerekir.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap