1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi

Fabrika Nasıl Kurulur? Fabrika Kurma Maliyetleri

Fabrika Nasıl Kurulur? Fabrika Kurma Maliyetleri
0

Üretim faaliyetlerini gerçeğe dönüştürmek isteyen veya küçük atölyelerini büyüterek fabrikasyon sistemine geçmek isteyen kişiler fabrika nasıl kurulur sorusunun cevabını aramaktadır. Bu yazımızda fabrika nasıl kurulur ve fabrika kurma maliyetleri nelerdir sorularına cevap olmaya çalışacağız. Fabrika kurarak, üretilen ürün miktarını arttırabilir, ürün kalitesini daha üst seviyelere çıkararak satış hacminizi büyütebilirsiniz. Fabrikasyon üretimleri sayesinde daha çok sipariş alabilir ve daha çok ürün satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Fabrika Nasıl Kurulur?

Fabrika nasıl kurulur sorusunun cevabı tek bir madde ile açıklanamaz. Öncelik olarak fabrikanın kurulacağı bölge konusunda fizibilite çalışmaları yapılmalıdır. Fabrikanın konumu, malzemeye uzaklığı, pazara uzaklığı, istihdam düzeyi, iş gücü ve pazarlama gibi birçok alanda çalışmalar yapıldıktan sonra gerekli izinler hazırlanıp fabrika kurma iznini almanız gerekmektedir.

Fabrika Nasıl Kurulur? Mevzuatlar

  • Fabrikanın kurulacağı alanın tapulu olması gerekmektedir. Arazinin tapusu size ait ise tapuyla birlikte ruhsat başvurusu yapabilir ve üretim şeklinize göre ruhsat alabilirsiniz.
  • Ruhsatı aldıktan sonra üretim aşamanıza ve taleplerine göre imar mevzuatı şekillenmeli ve tüm eksikler kapatılmalıdır.
  • Elektrik, su ve kanalizasyon gibi fabrikanın temel gereksinimleri projelendirilmeli ve alt yapı çalışması yapılmalıdır. Tüm bunların belediye iznine bağlı olduğunu unutmayınız.
  • Alt yapı ve ruhsat işlemleriniz tamamlandıktan sonra işletme belgesi alarak fabrikanızı resmi bir görüntüye kavuşturmalısınız.
  • Fabrikanızdan çıkan atık su, madde ve gazların nasıl yönlendirileceğini, geri dönüşüm sağlanıp sağlanmayacağı, zarar oranı şeklindeki prosedürlerin önemli olduğunu unutmayarak çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemediğine dair temiz belgesi almanız gerekmektedir. Bu belgeyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla alacaksınız.
  • Fabrikanız tüm bu prosedürleri yerine getirdikten sonra bağlı olduğu bölgede Sanayi Odasına kayıt olmalıdır.

Fabrika Kurma Maliyetleri

Fabrika kurma maliyetleri işletmenizin büyüklüğüne göre şekillenecektir. Fizibilite çalışması sırasında arsa, alt yapı, makineler, iş gücü, malzeme, ulaşım, evraklar gibi birçok gelir kalemi düşünülerek hesap yapılmalı ve bütçenizi bu rapora göre şekillendirmelisiniz. Fabrika kurma maliyetleri olarak en düşük ücretler 300.000 TL civarında iken en yüksek seviye tamamen sizlerin bütçesine ve hayal gücünüze bağlı olarak değişmektedir. Fabrikaların sektörlerine yönelik olarak kurma maliyetleri değişiklik göstermektedir. Üreteceğiniz ürünlere göre daha önceden açılmış olan fabrikaları inceleyebilir ve uzman desteğiyle birlikte daha net bilgilere ulaşabilirsiniz.

KOSGEB Fabrika Kurma Desteği

KOSGEB, küçük atölye ve üretim tesislerinin, fabrikasyon sistemine geçiş yapması için destek adımını atmaktadır. Küçük ölçekli üretim yapan tesisinizi büyütmek için rapor hazırlamanız gerekmektedir. Tesisiniz kurul tarafından beğenilirse ve projeniz hakkında olumlu görüş bildirilirse KOSGEB tarafından fabrika kurma desteği alabilirsiniz.

KOSGEB fabrikasyon sistemine geçiş yapmak isteyen tesislere iki farklı şekilde destek sağlamaktadır. Bunlar 50.000 TL ve 100.000 TL olmak üzere iki farklı hibe desteği seçeneğidir.

  • 50.000 TL KOSGEB desteği, geri ödemesizdir. Şirketin kurulma aşaması, personel giderleri ve makine desteği sağlanarak toplam 50.000 TL ödeme yapılmaktadır.
  • 100.000 TL KOSGEB hibe kredi desteği ise, fabrikasyon sistemlerin makine ihtiyaçlarını kullanmaları için verilmektedir. Bu destek 2 yıl sonra iade edilmelidir.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap