1. Ana Sayfa
  2. Kredi Rehberi

Kredi Almanızdaki Ana Etken Kredi Notu Nedir?

Kredi Almanızdaki Ana Etken Kredi Notu Nedir?
0

Hayatımızın neredeyse pek çok alanında biz farkında bile olmadan karşımıza çıkan kredi notu nedir? Bugün sizlerle tüm yönleri ile kredi notu hakkında bilinen ve henüz öğrenemediğimiz pek çok bilgiyi paylaşacağız. Sadece bankaların kredi notunu önemsediğini zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Artık çok sayıda kurum kredi puanı hakkında net bilgi sahibi olmadan müşterilerine hizmet vermiyor. Gelin şimdi detaylara bakalım.

Kredi notu sizin o ana kadar bankalar üzerinden gerçekleştirdiğiniz kredi ve kredi kartı işlemlerinin verileri sonucu meydana gelen sayısal bir puanlama türüdür. Çektiğiniz kredi taksitlerinin günü gelmeden ödenmesi, kredi kartı ekstrelerinizin son ödeme tarihinden önce veya gününde ödenmesi sizin kredi puanınızı olumlu yönde etkileyen en önemli faktörlerdir. Bunların dışında bankalar aracılığı ile yaptığınız para transferleri, banka hesabınızdaki para tutarı, bankalar aracılığı ile yaptığınız fatura ödemeleri de kredi puanınızı olumlu yönde etkilemektedir.

Türkiye’de kredi notu Kredi Kayıt Bürosu tarafından analiz edilip son kullanıcılara Findeks sitesi aracılığı ile sunulmaktadır. Kredi skoru veya puanı olarak da adlandırılmaktadır. Bir puanlama sistemidir ve seviyeleri vardır. Yazımızın devamında bu seviyelerden detaylı olarak bahsedeceğiz. Ayrıntılara geçmeden önce aşağıdaki kısa videoyu izlemenizi öneriyorum.

Kredi Notu Ne İşe Yarar?

Kredi notu nedir sorusuna tam olarak yanıt verdiğimize göre isterseniz şimdi de kredi notu neye yarar sorusunun yanıtına geçelim. En çok bilinen yararları nelerdir derseniz kredi başvurularınızın olumlu yada olumsuz sonuçlanması kredi notunuzun kaç olduğu ile ilgilidir. Kredi notu ne kadar yüksek olursa kredi başvurunuzun onaylanması o kadar yüksek bir ihtimaldir. Bunun yanında kredi kart başvurularınızın sonucu da kredi skoru ile ilgilidir. Şunu da belirtmekte fayda var; kredi ve kredi kartı başvurunuzun olumlu yada olumsuz sonuçlanmasındaki tek faktör kredi notunuz değildir ama en önemlisidir.

Uygulama da artık bazı araç kiralama şirketleri de size araç verirken kredi notunuzu kontrol etmektedir. Bununla beraber cep telefonu alırken büyük mağazalar sizlere kredili alım imkanı sunuyor. Cep telefonlarının taksitle satışının durdurulmasından sonra pek çok son kullanıcı firmaların bankalarla ortaklaşa düzenlediği kredili alıma yöneldi. Bu şekilde kredili cep telefonu alımlarında da kredi puanı belirleyici bir öneme sahiptir.

Kredi Notumu Nasıl Öğrenirim?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi ülkemizde kredi notu Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından Findeks sitesi aracılığı ile sunulmaktadır. Kredi notumu nasıl öğrenirim sorusuna pek çok cevap verebilmektedir. Bunların ilki Findeks sitesi üzerinden kredi puanınızı öğrenebilirsiniz. Findeks sitesine bankalarda kayıtlı olan cep telefon numaranızı ve TC kimlik numaranızı vererek kayıt olabilirsiniz. Findeks sitesi kredi puanınızı öğrenmek istediğiniz zaman sizden 11TL + KVD (11,80 TL) ücret almaktadır. Bu ücreti kredi kartınızla yada havale ile ödeyebilirsiniz.

Findeks sitesi dışında bankaların şubelerinden, internet bankacılığı hizmetlerinden, bankaların mobil uygulamalarından da kredi puanınızı öğrenebilirsiniz. Kredi notu sorgulama hizmeti ayrıca GSM operatörleri tarafından da sunulmaktadır. Sms ile kredi notu öğrenme olarak da adlandırılan bu hizmeti tüm operatörler için 1122’ye mesaj atarak kullanabilirsiniz. TC kimlik numarası ve bir boşluk bıraktıktan sonra doğum yılınızı girerek 1122’ye sms atarak kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. GSM operatörleri bu hizmet için 12 TL ücret kesmektedir.

Kredi Notum Kaç Olmalı?

Şimdi gelelim kredi notu kaç olmalı meselesine. İsterseniz ilk olarak kredi skorlarının kaçtan başladığına ve kaça kadar gittiğine bakalım, sonra bu puanın seviyelerini tek tek inceleyelim. Findeks sitesi tarafından sunulan kredi puanı 0’dan başlar ve 1900’e kadar çıkar. 0 en kötüdür 1900 en iyidir. 1300 rakamı ortalama olarak kabul edilmektedir. 1300 ve üzerinde bir kredi notuna sahipseniz iyi bir puanınız var demektir. Bunun altı ise iyi değildir.

Eğer kredi notum kaç olursa kredi çekebilirim diye merak ediyorsanız 1300 rakamı sizin için büyük önem taşımaktadır. Şimdi gelin tek tek puanlar ve risk durumlarına bakalım.

0 – 950: Çok riski grup olarak adlandırılır. Bankalar bu puan aralığında bir nota sahip olan müşterilerine kredi ve kredi kartı vermemeye özen gösterirler. Eğer kredi skorunuz 0 ise bu sizin bankalarla o ana kadar herhangi bir çalışmanız olmadığını gösterir veya teknik bir problem vardır ve notunuz çıkmamıştır.

951 – 1099: Orta riskli gruptur. Bankalarla çalışmıştır fakat kimi dönemlerde bazı sorunlar yaşamıştır. Bankalar bu gruba kredi yada kredi kartı vermeye çok istekli değillerdir fakat müşteri maaşlı bir çalışansa veya kefili varsa yada gelir belgeleyebiliyorsa müşterinin isteklerine kayıtsız kalmazlar.

1100 – 1499: Az riskli grup olarak bilinir. Bankalarla çalışan ve genel olarak sorunu olmayan müşteriler bu gruba girer. Bankalar bu kredi puanı diliminde yer alan müşterilerine aşırıya kaçmayacak şekilde makul ölçülerde kredi verirler. Başvuruları genellikle olumlu sonuçlanır.

1500 – 1699: İyi olarak adlandırılan gruptur. Bankalarla düzenli çalılan ve hiç problemi olmayan kişiler bu gruba girer. Bu dilimde yer alan müşterilere bankalar genellikle kredi teklifinde bulunurlar. Yapacakları kredi başvuruları rakam ve gelirle orantılı olarak onaylanır.

1700 – 1900: Çok iyi olarak isimlendirilmektedir. Bankalarla düzenli olarak ve hiç bir problem yaşamadan çalışırlar. Kredi yada kredi kartına başvurmalarına gerek kalmadan bankalar bu hizmetleri kendilerine verir. Yapacakları tüm kredi başvuruları gelirleri ile orantılı ise kesinlikle onaylanır.

Yazıyı haddinden fazla uzattığımın farkındayım. Artık kredi notum kaç olursa kredi çekebilirim sorusunu da tam olarak yanıtladığımıza göre konumuzu bitirebiliriz. Aslında bu yazıda kredi notu nasıl yükselir meselesine de girmek istiyordum fakat onu da artık bir sonraki yazımızda inceleyelim.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap