1. Ana Sayfa
  2. Kendin Yap
Trendlerdeki Yazı

Kendin Yap Fikirleri İçin Boya Çeşitlerini Tanıyalım

Kendin Yap Fikirleri İçin Boya Çeşitlerini Tanıyalım
0

Duvarları,eskimiş sehpaları,masa ve sandalyeleri boyamak  en popüler kendin yap projelerinin başında gelir. Kendin yap yenileme tasarımları için çoğumuzun hangi boyayı alacağımız konusunda bir fikrimiz yok.Hangi ürün için hangi boyayı tercih etmeliyiz,boya çeşitleri nelerdir gibi soruları bu konumuzda listeledik.Lateks boya ne kadar iyi ? Peki ya yağ bazlı boyalar?

Boya seçimi çoğu zaman kafa karıştırıcı olabilir ve sonuç olarak kararı sadece fiyata bakarak vermek zorunda kalırız. Bu yazıda, boyanın temelleri hakkında konuşacağız: ne olduğu, hangi tipleri olduğu, hangi tipin kullanılacağı ve doğru boyanın nasıl seçileceği..

Boya Nedir?

Boya, dört temel bileşenin bir karışımıdır: pigmentler, reçineler, çözücüler ve katkı maddeleri. Pigment renk ve reçine bağlayıcı aslında bir tutkaldır. Solvent, hepsini sıvı yapan ve boya kurudukça buharlaşan taşıyıcıdır. Katkı maddeleri, leke engelleme veya kalıp şekillendirme özellikleri gibi spesifik performans özellikleri sağlar.

Ucuz boyaların hacim başına solvent yüzdesi  daha yüksektir. Sonuç olarak, ucuz bir boya da % 50’ye kadar daha az pigment ve reçine bulunabilir. Bu, ucuz boyanın daha az buharlaşan ve geride az miktarda pigment bırakan çözücü (su veya mineral ruhları) olduğu anlamına gelir. Bu nedenle alabileceğiniz en iyi boyayı satın alın ve birden fazla boyamak zorunda kalmayın. İyi bir üne sahip üreticileri arayın ve hacim başına yaklaşık% 45 pigment ve reçineler içeren ürünler için etiketi kontrol edin.

Su Bazlı ve Yağ Bazlı Boya Çeşitleri

Tüm boyalar temel olarak türlerini tanımlayan iki solvent kategorisine ayrılır: su bazlı veya yağ bazlı. Su bazlı boya aslında çözücü olarak suya sahiptir, ancak yalnızca karıştırmak için lateks içermese de bu boyaya en sık “lateks” denir. Su bazlı boyaların çoğu akrilikten yapılır ve “akrilik lateks” olarak adlandırılabilir. “Yağ bazlı boya” etiketi eşit derecede kafa karıştırıcıdır, çünkü aslında yağ ile yapılmamıştır; mineral alkollü bir çözücüye (ayrıca boya inceltici olarak da bilinir) veya alkid reçine ye sahiptir. Alkid, mineral ile inceltilebilir ,lateks boya ise su ile inceltilir. Boya alırken lateks  boya veya  alkid reçine  boya terimlerini kullanırsanız anlaşılır .

Su Bazlı (Lateks) Boya

Lateks boya, çeşitli nedenlerden dolayı ev kullanımı için en yaygın boya türüdür:

  • Sabun ve suyla temizlenebilir.
  • Çevre dostu; tipik olarak daha az VOC içerir  (uçucu organik bileşikler) .
  • Mükemmel performans.
  • Esnek kalır, harekete dayanır.
  • Küf ve nemi önleyebilir.
  • Hızlı kurutma.
  • Birçok renk seçeneği vardır.

Su bazlı boyayı kendin yap projeleriniz de hemen hemen her uygulamada, dış cepheden ve kaplamadan iç duvarlara ve yenilemeye kadar kullanabilirsiniz.

Alkid Reçine

Alkid reçine, ev boyama uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaz. Bir zamanlar, bu boyalar banyolar ve diğer “ıslak” alanlar için tercih edilirdi.Çünkü kolay temizlenirler, daha parlaktırlar ve lateks boyalardan daha dayanıklıdırlar. Ancak bu artık geçerli değil, çünkü birçok lateks boya eşit ve bazen alkid boyalardan daha iyi performans gösteriyor.

Evde kullanıldığında, alkid boyalar en çok ağır aşınmaya maruz kalan veya darbeye yatkın alanlar için tercih edilir. Bunlar, döşeme, zemin ve bazen dolapları içerir. Alkid için bir başka avantaj lateks boyadan daha uzun bir kuruma süresine sahip olmasıdır, bu nedenle fırça darbelerini o kadar fazla göstermez, boya, ahşap ve kabin boyamada bir avantajdır.

Alkid reçinelerin bazı dezavantajları şunlardır:

  • Lateks boyadan tipik olarak daha pahalıdır.
  • Kurutma sırasında koku yoğundur ve tipik olarak daha fazla VOC (uçucu organik bileşikler) içerir.
  • Kimyasal çözücü (mineral ruhları veya boya inceltici) ile temizlik gerektirir.
  • Bazı yerel ülkeler, atık akışında oluşturduğu tehlikeli maddeler nedeniyle bu boya kullanımını kısıtlamaktadır.

Boya Parlaklığı

Uygun boyanın seçiminde bir diğer husus, boya parlaklığı denilen bir faktördür. Boya parlaklığı, kurutulmuş boya yüzeyinin kuruyunca ne kadar parlak hale geldiği anlamına gelir. Dört temel parlaklık vardır:

  • Düz
  • Yumurta kabuğu veya saten
  • Yarı parlak
  • Parlak

Düz boyalar en az miktarda parlaklığa sahiptir. Bunun avantajları, boyanın kusurları iyi gizlemesi ve boyalı yüzeyin çok az parlama oluşturmasıdır. Dezavantajı ise  yıkanabilir değildir. Yüzeyi nemli bir süngerle ovalarsanız, boya süngerin üzerine çıkabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, düz boya tipik olarak sadece evlerin tavanlarında kullanılır.

Yumurta kabuğu  boyasının orta derecede parlaklığı vardır, bu nedenle kusurları bir şekilde gizler ve göreceli olarak az parlama üretir. Aynı zamanda oldukça yıkanabilir. Bu özellikler, yaşam alanlarındaki tüm duvarlar için yani mutfak ve banyo dışındaki her yer için standart seçimdir.

Saten  yumurta kabuğuna benzer ve bazen parlaklığın yarısı kadardır. Bazı üreticiler yumurta kabuğu yerine saten sunar; diğerleri ikisini de sunar.

Yarı parlak  , mutfaklarda, banyolarda, çamaşır odalarında ve daha parlak bir boyanın yüksek yıkanabilirliğine ve nem direncine ihtiyaç duyan benzer alanlarda kullanılır. Yüzeylerin kuru kalması koşuluyla, bu alanlarda yumurta kabuğu veya saten kullanmak da sorun değil, ancak yarı parlaklık daha iyi bir seçenek olacaktır.

Döşeme, kapılar ve dolaplarda parlak  boya kullanılır, çünkü sert ve yıkanabilir özelliktedir. Ayrıca, bu küçük ama ayrıntılı öğelerin renkle dolmasını sağlayan çok fazla ışığı yansıtır.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap