1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Ehliyet Sağlık Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ehliyet Sağlık Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
0

Sağlık raporu ehliyet alımı, üniversite kaydı, spor kulübü lisansı, iş başvurusu, askerlik, evlilik gibi süreçlerde istenen, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını gösteren belgedir. Başvurunun kategorilerine göre kişilere farklı testler yapılmaktadır. Spor kulübü lisansı için fiziksel performans önem kazanırken ehliyet için gözler ve hastalıklar önem kazanmaktadır. Ehliyet sağlık raporu başvurusu nasıl yapılır adlı yazımızda ehliyet için gereken sağlık raporu alma süreci detaylı olarak anlatılmaktadır.

Ehliyet Sağlık Raporu Başvurusu

Ehliyet sağlık raporu, ehliyet üzerinde yapacağınız her işlem için tekrardan istenmektedir. İlk defa ehliyet alanlar, ehliyet yenileyenler, ehliyetine sınıf ekleyenler ve kayıp durumlarında da sağlık raporu almak zorunludur. İşlemler için sağlık raporunun önemli olmasının sebebi kişinin araç kullanırken sağlığının yerinde olması ve sağlık problemleri yüzünden kendisini ve trafiği tehlikeye atabilecek durumlar yaşamaması için önlem alınmaktadır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyetiniz üzerinde işlem yapabilmek için ihtiyaç duyulan sağlık raporuna aşağıda listelenen kurum ve kuruluşlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Rapor alınabilecek kurumlar bakanlık tarafından belirtilmiştir.

  • Aile sağlığı merkezleri (sağlık ocakları)
  • Devlet hastaneleri
  • Üniversite hastaneleri
  • Bakanlığa bağlı sağlık tesisleri
  • Özel tıp merkezleri
  • Özel hastaneler
  • Özel muayenehane
  • Özel poliklinik

Sürücü Beyan Formu E-Devlet

Ehliyet almak için sürücü beyan formu e devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

  • E devlet sistemine kişisel bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra arama kısmını “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” yazarak ilgili belgeye ulaşabilirsiniz.
  • Sürücü beyan formu için karşınıza çıkan ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklayın.
  • Yönlendirilen sayfadaki alanlarda “Kişisel Sağlık” raporunu seçerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Yukarıda belirtilen sağlık kurum ve kuruluşlarına yapacağınız ehliyet sağlık raporu başvurusu sonucunda sizlere beyan formu verilmektedir. Beyan formu içerisinde 25 maddeden oluşan ve belirli hastalıkları belirtilen şablon sunulmaktadır. Bu formu doğru bilgilerle doldurmanız gerekmektedir. Şablonu bilgilerinizle doldurduktan sonra bilgilerin doğru olduğunu beyan edeceğiniz için ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek sorunlarda yanlış bilgi vermekten suç işlemiş sayılmaktasınız. Ehliyet için sağlık raporu aldığınız dönemde sonra yaşadığınız sağlık problemleri için başvuruda bulunarak tekrardan düzelttirmeniz gerekmektedir.

  • Sağlık raporu alırken kan grubunuzun belli olması gerekmektedir. Kan grubu ehliyetinize işlenerek olası kötü senaryolarda sizlere acil müdahale edilmesine olanak sağlamaktadır. Kan grubunuzun belli değil ise sağlık raporu aşamasında kan grubu tespitini de yapabilirsiniz.
  • Sağlık raporunuza fotoğrafın eklenmesi ve mühürlenmesi amacıyla 2 adet fotoğrafınızı da yanınızda bulundurmalısınız.
  • Gözlerinizde yaşadığınız problemleri doktorunuza bildirin. Gözlük veya lens kullanıyor iseniz yanınızda bulundurun.
  • Protez kullanıyor iseniz doktorunuza bildirin.
  • Hastalıklarınızı, beyan formunda belirtilen seçeneklere göre işaretlemeniz gerekmektedir. Hastalıklarınızı ve kullandığınız ilaçları belirterek doktorun sizlere yardımcı olmasını ve sağlık seviyenizin araç kullanım için yeterli olup olmadığına karar vermesini desteklemelisiniz.

Ehliyet sağlık raporu beyan formunda uyku bozukluğu, kanser, denge kaybı, baş dönmesi, işitme kaybı, kas hastalığı, eklem hareketlerin kısıtlılık, ektremite, sinir sistemi hastalığı, organ yetmezliği, kalp damar rahatsızlığı, şeker hastalığı, sarar (epilepsi), madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, ruh hastalığı, çift görme veya şaşılık, göz kapağında düşme, gece körlüğü, renk körlüğü, görme bozukluğu, progresif veya afaki göz hastalığı, katarakt, blefarospazm gibi hastalık maddeleri bulunmaktadır. Maddeleri okuduktan sonra doğru yanıtlayarak doktorun size yapacağı tedaviye yardımcı olmanız gerekmektedir. Yanlış beyanlarınız ilerleyen süreçte sizlere hukuki olarak geri dönüş yapabilir.

Ehliyet Sağlık Raporu Ücretleri

Ehliyet sağlık raporları sağlık kuruluşlara göre farklılık göstermektedir. Aile hekimine başvuruda bulunduğunuzda herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ücretsiz bir şekilde raporunuzu alabilirsiniz. Devlet hastanesinde bulunan doktorlar tarafından ehliyet sağlık raporu başvurusu yaptığınızda ise 50 TL ücret alınmaktadır. Hastalıklarınız var ise sağlık kurulu tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Bu durumda ücret 200 TL olarak belirlenmiştir.

lezbiyen porno izle

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap